Placemaking: Osdorpplein

Hoe kunnen oude én nieuwe bewoners zich thuisvoelen en zich open en solidair tot elkaar verhouden op het nieuwe Osdorpplein?

DE UITDAGING

In stadsdeel Nieuw-West worden komende jaren vele extra woningen bijgebouwd en herontwikkeld. Het stadsdeel groeit naar verwachting met 40.000 nieuwe bewoners.  Publieke ruimte en commerciële voorzieningen op en rondom Osdorpplein worden heringericht zodat het Osdorpplein als volwaardig centrum kan fungeren voor het groeiende stadsdeel Nieuw-West.

Voor bewoners van het gebied betekent dit dat er veel verandert in de omgeving waar zij veel tijd doorbrengen. Met zoveel nieuwe bewoners en voorzieningen verandert de beleving en de toegankelijkheid van het gebied. Hoe kunnen oude én nieuwe bewoners zich thuisvoelen en zich tot elkaar verhouden op het nieuwe Osdorpplein? Waar ontmoeten mensen elkaar en wat bindt hen aan elkaar en aan het Osdorpplein?

 

 

DE AANPAK

  • Context mapping : Belangen, ideëen en vragen van lokale initiatieven en organisaties worden in kaart gebracht
  • Verbinden en mobiliseren: Ontwikkeling van activiteitenprogramma in samenwerking met lokale initiatieven en organisaties.
  • Actie: Uitvoering sociale activiteiten en fysieke interventies in de publieke ruimte. Communicatie via lokale kanalen.
  • Lokaal leiderschap:  Faciliteren van structurele samenwerking op terugkerende activiteiten door lokale organisaties.

Met onze placemaking aanpak dragen we  bij aan dat mensen van alle leeftijden, vaardigheden en sociaaleconomische achtergronden toegang hebben tot een plek, ervan kunnen genieten én een sleutelrol kunnen spelen in de identiteit en het onderhoud van de plek.

HET RESULTAAT

  • Grote en kleine gemeenschappelijke activiteiten op het plein. Spellen, buurt diners, schoonmaakacties, openbaar groen, exposities van lokaal talent over de buurt en meer. 
  • Toevoeging van praktische, creatieve gebruikspatronen aan stedelijk ontwerp.
  • Ruimte voor bewoners, ondernemers en lokale organisaties om de identiteit van Osdorpplein organisch, samen te laden.
  • Vergroten van de sociale interactie tussen huidige en toekomstige bewoners in een gebied en verkleinen risico op monocultuur.

Opdrachtgever: Gemeente Amsterdam

Jaar: 2020/2021

Dienst: Placemaking

 

Ben jij nieuwsgierig hoe we je kunnen helpen met placemaking bij jou in de buurt? Stuur Mohamed een email.

Neem contact met ons op